Evighetsprojekt på gång

En nystartad blogg och redan bloggtorka? Illa! Nej men varför jag inte skrivit något alls nästan är för att jag för tillfället håller på med ett projekt för bloggen som verkar ta en evighet...

Häromdagen bläddrade jag nämligen i det underbara boken "1001 filmer du måste se innan du dör" och började läsa om Ridley Scotts  Blade Runner (1982). Jag såg den för två år sedan när "final cut" kom ut och kände inte direkt någon vurm för den då, men efter att jag läst artikeln om den blev jag mer nyfiken. Joanna Berry, som skrivit artikeln, hyllar Blade Runner genom att skriva "en enastående film" och ett "mästerverk i sin genre". Jag kände mig plötsligt lite förvånad och samtidigt korkad över att jag knappt ens komemr ihåg filmens historia. Mitt minne av den var mest att den hade en svårföljd handling, ett oförståligt slut och att Harrison Ford mest såg väldigt förvirrad ut.

Jag fortsatte att läsa artikeln och fastnade speciellt över en mening: "En anledning till att Blade Runner har blivit en kultfilm är att det finns mer än en version av den". Jag har kanske sett fel version, tänkte jag då.
Projektet jag håller på med just nu ligger alltså i att jag tänker se tre, av dom fem, olika klippningarna som finns av filmen (International Cut 1983, Director's Cut 1993 och Final Cut 2007) och dessutom parallelt läsa boken Do Andoids Dream of Electric Sheep? av Philip K. Dick som filmen i viss mån är baserad på.

Jag är ca halvägs genom detta projekt och tänker sedan försöka sammanfatta mina erfarenheter här
Fortsättning följer...

RSS 2.0