Kurosawakuriosa

Jag har äntligen hittat en ursäkt till att blogga: en perfekt paus från hemtentan!

Det som fyller inlägget idag är en diskussion jag och några andra hade kring varför det gjorts så många filmer inspirerade av Akira Kurosawas film Yojimbo (1961). De filmer jag vet som som gjorts med en liknande historia är A Fistful of dollars (1964), Hrafninn Flýgur (Korpen Flyger) (1984) och Last Man Standing (1996). Frågan är då ifall detta är den ursprungliga insperationskällan, eller ifall Kurosawa hade hämtat inspiration från annat håll?

Svaret är att Kurosawa tog stora delar av historien i Film Noir klasikern The Glass Key (1942), som i sin tur är en bearbetning av boken med samma namn skriven av Dashiell Hammett.

Kanske inte den mest givande faktan att veta, men den dagen jag får en TP-fråga om det så vet jag!


Psycho: Mise-en-Scène i post its

Struktur?

Hemtenta: Filmanalys av Psycho

Jag har börjat skriva på hemtenta. Vi ska skriva en ingående analys (13000 tecken!) av en scen med fokus på scenografi, klippning, fotografi och ljud. Bland dom filmer vi fick välja valde jag Alffred Hitchcocks Psycho, och psycho är just det jag håller på att bli. Inte bara det att jag sett hela filmen en gång idag (igen) utan jag har även plöjt igenom hela bonusmaterialet på DVDn och nu kan jag verkligen inte få bort stråkmusiken ur hjärnan.

Scenen jag har valt är när Norman Bates (Anthony Perkins) och Marion Crane (Janet Leigh) samtalar i Bates mottagningsrum över en bit mat. Jag har idag fokuserat på scenens Mise-en-Scène (scenografi). Hur snygg är inte symboliken mellan de uppstoppadade fåglarna och...ja jag ska inte avslöja för mycket. Men galet vilka detaljer gamle Hitchy har med. I bakgrunden hänger tavlor som visar nakenhet men ändå tyder på en religös ton. Sannolikt ska detta belysa kontrasten mellan Bates sexualitet och hur den påverkar hans stränga mor.

Ja som sagt jag håller på att bli galen. Och feber på det gör inte saken bättre.

Jaja imorgon blir det nog filmfotot eller klippningen. Ljudet och stråkarna sparar jag nog till sist.


WATCH ONE MAN MAKE A FEATURE FILM ENTIRELY ON HIS OWN

Alla, verkligen ALLA borde kolla upp en kollosalt häftig videoblog. The Lone Filmmaker handlar om en snubbe som gör en långfilm helt och håller själv. Vi snackar finansiering, manus, producent, rekvisitabyggande, klippning, skådespeleri...verkligen ALLT helt själv!

Killen heter Robert (Rob) och har frilansat som filmskapare i 6 år innan den här produktionen började. Han är färdigutbildad jurist med inriktning på immaterialrätt (!) vilket gjorde att han kunde jobba som producent.

Hans flickvän Gabriela (Gabi) filmar hela processen så att alla kan se hur det produktionen går till.

Så här har man aldrig, ALDRIG, sett en film göras förrut. KOLLA!

http://www.youtube.com/user/thelonefilmmaker


RSS 2.0