"Some are born to sweet delight. Some are born to endless night"

Ibland bara händer det att man ser en såndär film. Ni vet, en sån man bara känner att den är så bra. Igår, när jag låg sömnlös så hände det. Jag slog på Jim Jarmusch film Dead Man (1995), och det ångrar jag inte (förrutom för det faktum att jag varit kalastrött idag, men det hade jag nog varit oavsett).

De flesta associerar nog Jim Jarmusch med
Coffee and Cigarettes filmerna, där vi får följa ett flertal små scener där den gemensamma nämnaren är just kaffe och cigg. Andra kanske tänker på Ghost dog (1999), där Forrest Whitaker gestaltar en lönnmördande samuraj. Själv så tänker jag framförallt på filmen Down By Law (1986) med bland annat Tom Waits och Roberto Benigni.


Det är inte ovanligt att Jarmusch använder sig av en mix av både musiker och etablerade skådespelare för karaktärerna i sina filmer. I
Dead Man är detta inget undantag. Vem kunde någonsin tro att man skulle få se Lance Henriksen i samma film som Iggy Pop? 

Något som inte går att undgå att skriva om är musiken i filmen. Gitarrslingorna är skrivna och framförda av ingen annan än självaste Neil Young, och skapar en otrolig stämning till bilderna.

Nu kommer en kort text angående filmens inledande handling. Vill ni inte veta så sluta läs nu!

En revisor i udda kostym vid namn William Blake (Johnny Depp) anländer efter en evighetslång tågresa till "staden" Machine, någonstans i det vi vanligtvis kallar för vilda västern. Han har just spenderat alla sina pengar på att begrava sina föräldrar och kommer till Machine för att påbörja ett nytt jobb. Kulturkrockarna är stora i denna, för William, nya värld där hästar kissar på gatorna, män skjuter bufflar som andra dödar flugor och där horor ger avsugningar på gatuhörnen. Hans  långa resa har dock varit förgäves, då platsen redan blivit tilldelad någon annan. Utan hopp eller pengar hamnar han på en bar där han slår följe hem med en vacker kvinna och hamnar således tillsammans med henne i säng. Det kanske löser sig ändå? Icke! Deras sweet talk avbryts av att flickans före detta fästman dyker upp. Han avfyrar en kula ämnad åt William, som dock först går rakt igenom flickans hjärta, för att senare hamna i Blakes bröstkorg. Av ren rädsla skjuter han tillbaka och dödar mannen. 

William flyr skadad ut i vildmarken. Och eländet slutar inte här: Mannen som han dödade råkade även vara son till arbetsgivaren där William nyligen blev nekad att jobba hos. Och detta är bara början på en likväl fysisk som andlig resa för en levande man, som lika gärna kan anses vara död...

 


Kommentarer
Postat av: Sandra

Haha jasså, ja du har la koll på gbgs statyer nu :)

2010-03-16 @ 15:02:47
URL: http://unoconcet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0