Tema: Tyskland

Igår var det Tysklands nationaldag. Dessutom 20 år sedan Tysklands östra och västra del återförenades. Grattis Tyskland, säger jag och skålar med en Falcon Oktoberfest.

Detta europeiska land har en helt unik 1900-talshistoria. Vi snackar bland annat två världskrig, en diktator, en period av galen inflation och en Berlinmur. Temat för denna vecka blir således just Tyskland.




Die Welle (2008)
Under en temavecka på en gymnasieskola har en lärare fått i uppdrag att föreläsa om autokrati, alltså envälde. När eleverna uttrycker att det som hände när Hitler tog makten aldrig skulle kunna hända igen får han en idé. Han startar ett experiment. Han bestämmer sig för att låta eleverna leva under ett envälde under en veckas tid. Till en början funkar allt bra: eleverna visar ett stort engagemang och projektet verkar vara en bra undervisningsform. De blir mer dessutom mer disciplinerade, får nya vänner och blir en enhet. Men experimentet får sedan ett eget liv och får förödande konsekvenser.

Det här är en film som verkligen fångade mig. Visst behandlar den ett tungt ämne, men man dras väldigt lätt med i handlingen. Den är rapp och är intelligent gjord. Det finns även många paralleller till händelser som verkligen skedde i samband med att Hitler tog makten, såsom Kristallnatten och OS i Berlin 1936.

Das Leben der Anderen (2006)
Året är, roligt nog, 1984 i Östberlin. Säkerhetspolisen, Stasi, avlyssnar och övervakar i princip alla som kan vara ett "hot mot säkerheten", med andra ord: sympatiserar med den västra sidan. En stasiagent blir, helt ogrundat, beordrad att övervaka ett par. En författare och en skådespelerska. Under tidens gång utvecklar han ett slags omvänt stockholmssyndrom och börjar känna sympati och fascination för paret.

Precis som i ovannämnda fall så blev jag helt fångad av även denna film. Se den!

Der Untergang (2004)
Jag har funderat en stund på vad jag ska skriva om Der Untergang, men egnetligen finns det inte så mycket att säga. Handlingen är helt enkelt Adolf Hitlers sista dagar i livet. En bra skildring av vad som hände nere i bunkern. Sevärd.

Kommentarer
Postat av: maddis

Det kommer fler nationaldagar i oktober. Kan det bli fler teman? :P



9 oktober - Uganda

10 oktober - Fiji, Taiwan

12 oktober - Ekvatorialguinea, Spanien

24 oktober - Zambia

25 oktober - Kazakstan

26 oktober - Österrike

27 oktober - Saint Vincent och Grenadinerna, Turkmenistan

28 oktober - Tjeckien

29 oktober - Turkiet

2010-10-05 @ 09:22:29
URL: http://ihuvudetpamaddis.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0