Tema: Dokumentärer

Dokumentären är en filmstil som har funnits sedan filmens begynnelse, men har jämfört med spelfilm kommit lite i skymundan. Visserligen är det kanske inte så konstigt då många idag framför allt ser filmer ur syftet att de ska underhålla och kanske erbjuda en verklighetsflykt. Dokumentären syfte är ju raka motsatsen till det sistnämnda påstående. Detta är ju en stil där vi får se är en del av vår verklighet, och som skall informera oss om den. Dessutom har stilen även fått konkurrens på olika sätt. Dokumentärsåporna och realityshows tar upp allt mer plats i vår tv-tablå och mockumentärer (med andra ord en fejkade dokumentär, spelfilmer med syfte att likna en dokumentär) har fått en del stora namn såsom This Is Spinal tap (1984) och The Blair Witch Project (1999). Dock kan vi dagligen se dokumentärer med låg budget och ändå av hyfsat bra kvalitet genom kanaler som BBC, Discovery och SVT.

Men någon gång med jämna mellanrum kommer det ändå dokumentärer som får stor uppmärksamhet. Vissa är gjorda med små medel och lyckas ändå väldigt bra, exempelvis Bananas!* (2009) . Andra är uppbackad av större produktionsbolag och är mer påkostade. Michael Moores filmer är några av flera exempel. Och vi ska inte glömma att just nu går filmen When You're Strange (2009) på bio, en dokumentär om The Doors med Johnny Depp som berättare.
Några dokumentärer jag sett det senaste året vill jag dock uppmärksamma. Alla minns säkert Al Gores film An Inconvenient Truth (2006), där USAs före detta vice president förklarade och visade vad den globala uppvärmingen har gjort med våran miljö. Större delen av filmen visar när Gore har en föreläsning, och trots hans skickliga retorik så blir det hela inte särskilt händelserikt för mediet film. Därför vill jag hellre framhäva Leonardo Dicaprios produktion The 11th Hour (2007)

I The 11th Hour får vi se samlade intervjuer med olika slags forskare, författare, organisationsledamöter...you name it, prata om sitt synsätt på miljön. Till och med tidigare vinnaren av nobels fredpris, Michail Gorbatjov, pratar om människors relation till det ekologiska systemet. Berättare, och även ansvarig producent, är som tidigare Leonardo Dicaprio och intervjuerna varvas med ett flertal starka klipp för att ytterligare förstärka känslan av dels hur vacker vår jord är och dels hur den har förstörts. Musiken är huvudsakligen ett flertal av Sigur Rós alster, och bidrar bra till tempot och stämningen.

Genom filmen får vi höra ett flertal fakta om vad som sker just nu och har skett i historien. Fakta som att temperaturförändringen som har skett de senaste decennierna är nästan lika stor som när jorden tog sig ur sin senaste istid och att jordens uppvärming är skrämmande att få på pränt. Den går även igenom hur vårat globala ekonomiska system förhåller sig till miljöpåverkan och påvisar att vi gör en enorm förlust genom att leva som vi gör, inte minst för vår framtid som människor. Men vad som framförallt gör filmen så viktig är dess sista del: här presenteras en lösning på hur vi måste anpassa oss i detta kritiska stadium av vår natur. Genom att även erbjuda en hemsida för mer information så slutar den visserligen som film, men börjar som organisation för tittarna att fördjupa och engagera sig i. 

En annan dokumentär jag vill uppmärksamma är den isländska filmen Dreamland (2009). Här möter vi ett kritiskt angreppsett på den isländska svågerpolitiken, fröna för den ekonomiska krisen och hur den isländska naturen har utnyttjats av större företag och lokala makthavare. Jag tänker inte nämna mer om den i detalj, dels för att det här inlägget börjar bli en mindre uppsats, och dels för att man vinner på att veta så lite som möjligt om innehållet innan man ser filmen.


Kommentarer om andra tips på dokumentärer, andra synvinklar eller framtida teman uppskattas!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0