Tema: Musikdokumentärer

Jag såg en reklam häromdagen, jag tror att den handlade om snabbare bredband eller något liknande. I vilket fall så var Dregen från Backyard Babies med i den och han sa "...någon musikdokumentär om jag känner mig själv rätt".

Jag tror inte att musikdokumentärer (eller rockumentärer, på göteborska) är jätteheta just nu, men oftast är dom jävligt roliga. Här kommer några som jag tycker är sevärda.


Screaming Masterpiece (2005)
Screaming Masterpiece (eller Gargandi Snilld) berör musiken från det lilla landet Island. Musiken/banden/artisterna är lika unika som landet är, men varför? Här blandas musikklipp och intervjuer med en gnutta historia och analyser över vad miljön har för påverkan, hur den isländska musikkulturen ser ut, hur det blir att vara musiker i ett land med enbart 300 000 invånare osv. 

Även fast man inte har något speciellt intresse av isländsk populärmusik, så kan alla som har något intresse av indiependentmusik gilla Screaming Masterpiece. Höjdpunkten är ett liveklipp med Mugison.


Metallica: Some kind of monster (2004)
Bandet Metallica har en näst intill gudomlig status bland sina fans. I denna dokumentär får vi dock se en helt annan sida av myntet: Metallica ska spela in ett nytt album och går in i studion. De har inte släppt någon skiva på flera år och visionen är att de ska skriva all musik på plats i studion. Planerna avbryts dock av konflikter och rehabbesök. Till sin hjälp har de dock en psykolog som hjälper dem hantera sina bråk, den kreativa pressen osv. En väldigt sevärd film där vi får se både en historia av bandet och en insyn i medlemmarnas liv.


It might get loud (2008)
Gitarren är det instrument som absolut dominerar rockens värld. Så varför inte göra en dokumentär om vad gitarren betyder för tre musiker? The Edge (U2), Jimmy Page (Led Zeppelin) och Jack White (The White Stripes, The Dead Weather) ses helt enkelt för att snacka om betydelsen av gitarren. Och mycket mer än så är det inte, men bjuder ändå på en hel del bra historier och bra musik. Höjdpunkten är dock inledningsscenen, när Jack White bygger ett instrument av en bräda, en gitarrsträng, en colaflaska och en gitarrmikrofon och börjar spela. "Who says you need to buy a guitar?" Se scenen här


Lemmy (2010)
Här finns inte så mycket att säga. En film om Lemmy Kilmister, sångare och bassist i Motörhead, mannen som är rock ändå ut i varje...ja vad han nu är gjord av. Rock, cigg, Jack Daniel's, droger och spel är en sida av denna myt. Men filmen visar snarare en 65-åring som gör precis det han tycker mest om. Han är väldigt ödmjukt, extremt ärlig och har varit en inspiration för mängder av musiker. Detta är mitt hetaste tips idag!


Kommentarer
Postat av: Hanna Skattberg

Hej hur mårs de en fredag som idag?:D

2011-02-04 @ 20:15:35
URL: http://hhannaskattberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0